Dynia to roślina, której rodzina liczy ponad 20 gatunków. Występuje w gorącym klimacie Ameryki, a niektóre jej okazy osiągają nawet 200 kg wagi! Dynia osiąga szczyt popularności jesienią, zwłaszcza w październiku i listopadzie, jest więc nie tylko składnikiem jesiennych potraw (np. makaronu z dynią i grzybami), ale także królową amerykańskiego, październikowego święta Halloween.
W sztuce kulinarnej dynia idealnie sprawdzi się jako składnik zarówno dań słonych (np. risotto z dynią, pierogi z niebieskim serem i dynią czy zupa krem), jak i słodkich (np. drożdżowe ciasto z dyni, piernik z dynią czy pomarańczowe muffiny z dynią). Jej zastosowanie jest więc bardzo szerokie, a przepisów znajdziesz u nas wiele.
Obecnie w polskich marketach znaleźć można wiele gatunków dyni. Obok tzw. dyni polskiej, najbardziej popularnej, znajdziemy japońską dynię hokkaido, makaronową czy piżmową. Oprócz tego często pojawiają się też dynie ozdobne, które ładnie wyglądają, ale nie mają tak praktycznego zastosowania w kuchni. Ponieważ różne gatunki charakteryzują się nieco odmiennym smakiem (hokkaido ma na przykład posmak orzechowy) i strukturą (miąższ dyni makaronowej przypomina nitki makaronu), należy odpowiednio dobrać rodzaj tego warzywa do przepisu, który zamierzamy zrealizować.
Oprócz tego najlepiej wybierać dynie w średnich rozmiarach, niekoniecznie te największe. Powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Odkładajmy na bok okazy, które mają widoczne przebarwienia lub uszkodzenia na skórkach.
Dynia ma tak szerokie zastosowanie w kuchni, że niektóre przepisy z nią w roli głównej mogą cię zaskoczyć. Wspomniana wcześniej dynia makaronowa może być upieczona i podana z sosem bolońskim, zamieniając się w ten sposób w roślinne spaghetti. Z innych gatunków przygotować można między innymi pyszne zupy kremy, puree serwowane jako dodatek do głównego dania, farsz do pierogów, placki. Dynię można też marynować, smażyć czy suszyć. Sprawdź nasze przepisy z dynią i daj się ponieść kulinarnej fantazji!